måndag 24 maj 2010

Nu vill Pointers grundare bygga nya tillväxtbolag

Hellen Wohlin Lidgard, grundare av Pointer, säger i DI 22 Maj;
"Jag tror att man får igen mycket pengar genom att investera i kvinnoledda tjänsteföretag - ofta tar kvinnor lägre kalylerade risker" Hellen Wohlin Lidgard ser många likheter mellan dagens tillväxtbolag inom tjänstesektorn och Pointer. Vad vi gjorde inom Pointer var att vi byggde varumärke och paketerade koncept som vi sedan sålde, Samma sak gäller för alla dessa tjänstebolag som nu växer fram, bara produkterna skiljer sig åt." Hennes tanke är att konsolidera och paketera olika slags tjänster under ett och samma tak. Försäljningen av Pointer upplevde hon som ett kvitto på att de gjort något bra. Pengarna drygt 64 Mkr, delades lika mellan henne och medgrundaren Anna Strid Arvidsson. I planerna ligger även att tillsammans med andra investerare skapa en riskkapitalfond i växande bolag inom just tjänstesektorn

onsdag 5 maj 2010

Kundrelation viktigast visar kartläggning

Varje år genomför Linköpings universitet ett studentprojekt för sistaårtstudenterna på civilingenjörsutbildningens program industriell ekonomi och maskinteknik. Det är en kurs som kallas för integrerad företagsplanering. I grupper om fyra åker studenterna ut till ett litet företag med uppgiften att analysera allt de kan tänka sig på det här företaget,produktion, försäljning, marknad osv. De gör också en ekonomisk analys. De här djupstudierna har visat av små företag i östergötland och småland, totalt 104 stycken de båda senaste åren har används som grund för forskarna på CAM, när de tittar på vilka faktorer som avgör om ett litet företag blir framgångsrikt. Den slutsats forskarna dragit är att det är fyra viktiga faktorer som oftast styr om ett litet företag lyckas bli framgångsrikt. Det måste vara marknadsorienterat, arbeta strukturerat, ha god kunskap om lönsamhet och vara medvetet om kundvärdet. Just kundvärdet att kunna lösa kundens problem tillsammans med kunden har visat sig vara en viktig del på vägen för att bli en framgångsrik företagare.

onsdag 28 april 2010

För att orka måste du njuta

Pia Sundhage; Förstärk varandras positiva sidor.

måndag 19 april 2010

Snälla flickor blir inte rika

Snälla flickor blir inte rika ....

torsdag 15 april 2010

Kvinnors Karriärchanser ökar

Om fyra år har kvinnor lika karriärmöjligheter som män. En dramatisk utveckling åt det positiva hållet, enligt undersökningsföretagaet Nyckeltalsinstitutet. Fortsätter trenen i samma takt har män och kvinnor samma möjlighet att bli chef år 2014, skriver Bina Catasus, professor vid Stockholms univeritet (TT)

måndag 15 mars 2010

Inte svårt att hitta kompetenta kvinnor

Inte svårt hitta en kivnna
Andelen kvinnor i de Investorkontrollerade styrelserna har ökat med en tredjedel till 31 procent. "Det har inte varit särskilt svårt att hitta kvalificerade kvinnliga kandidater", säger Investors chefsjurist Petra Hedengran till Dagens Industri.

onsdag 10 mars 2010

Vad är en ingenjör?

Vad är en ingenjör? En slags chef eller?

fredag 5 mars 2010

Var skapas de nya jobben?

Den verkliga tudelningen av Sverige går idag mellan tjänster och industri

torsdag 25 februari 2010

Vilket kommer att bli nästa framgångsbranch?

Vilket kommer att bli nästa framgångsbranch?
Superentrepenören som prickade in IT rätt, siar om framtiden.

Vikten av tydlighet i kommunikation

Vikten av tydlighet i kommunikation

Vad händer när ledarnas kommunikation blir otydligt.
När man tror att tankar kan läsas.

Superentreprenör

Superentreprenören Björn Öros, grundare av Poolia, utsågs till Entrapreneur Of The Year i Sverige. På frågan vilka kvalifikationer skulle kunna motviera utmärkelsen Sveriges främste entrepenör svarar han;
"Att man ser möjligheter, är uthållig, engagerad och målmedveten och förstår vikten av samarbete."

"Det krävs alltid en kalkyl"

Fråga: Vad är viktigast att tänka på när man står i begrepp att förverkliga en affärsidé
Svar; Det att man gör en ordentlig kalkyl
Man måste ha en klar uppfattning om att det hela kommer att löna sig, en förankring i verklig´heten, säger finansmannen Mats Gabrielsson. Mats Gabrielsson är en av deltagarna i det folkbildande Draknästet, där han är en av de finasiärer som utvärderar entraprenörernas idéer

Stämningsläget bland företag starkare än normalt

Barometerindikatorn har stigit tio månader i rad och den ligger nu på en nivå som signalerar att stämningsläget bland företag och hushåll är starkare än normalt.

Samtliga ingående sektorer, med undantag av detaljhandeln, bidrog positivt till uppgången.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg hela sju enheter mellan januari och februari och den ligger över det historiska genomsnittet. Indikatorn för byggindustrin ökade tre enheter, men här är läget fortfarande svagare än normalt.

fredag 12 februari 2010

Så kan du öka motivationen i ditt team

Så kan du öka motivationen i ditt team
Om ni vill motivera era medarbetare måste ni börja med att hitta och stärka den egna motivationen. Ni kan göra en kartläggning av organisationen och ledarskapet. Vad vill cheferna? Vad är deras drivkrafter? Vad är deras passion? När de har landat i sin egen trygga magkänsla och hittat sin inre fasta kärna av motivation kan de med trovärdighet jobba även med medarbetarnas motivation
Som ledare kan du vi din attityd och förhållningssätt påverka de andra i ditt team.
Läs mer i tidningen chef

torsdag 4 februari 2010

Rekordmånga unga startar nya företag

Rekordmånga unga startar nya företag

DI 4 februari

Antalet unga som startar eget företag ökar med 8 procent jämfört med i fjol. Det visar ny statistik. "Ett trendbrott" säger Magnus N:son vd för Ung företagssamhet, UF
"Detta beror på en rad samverkande faktorer. Dels är det en trend att många unga kan tänka sig att starta företag. Många uppmärksammar och hyllar företagare. Den höga ungdomsarbetslösheten tror jag också påverkar. Medvetenheten om hur man lyckas i arbetslivet ökar och insikten om att en anställning inte är det enda alternativet" säger MAgnus N:son Engbäck"

onsdag 3 februari 2010

Passivitet är inget konkurrensmedel

Passivitet är inget konkurrensmedel

DI 3 februari Carin Fredlund, trender

Revisions- och konsultbolaget Grant Thornton har precis presenterat en undersökning om hur företag i olika länder har hanterat lågkonjungturen och förberett sig för bättre tider. 7400 företagsledare i privatägda företag i 36 länder har intervjuats, däribland 450 svenska företag med 50-500 anställda. De har svarat på frågor om de har satsat mer än vanligt på ett antal områden, för att vända utvecklingen.
Det är sorglig läsning för en svensk. Svenska företagsledare borde nämligen skämmas. De ligger illa till på de flesta områden, inte minst varumärksstärkande och utvecklande åtgärder. Det enda område där vi är bland de främsta är på att göra ingenting.

Redan i somras kunde Grant Thornton i en annan undersökning konstatera att svenska företag är värdens mest okunniga om vad som skapar lönsamhet.Nära en fjärdedel av de svesnka företagsledarna svarade "vet ej" på frågan vad som var mest effektivt för ökad lönsamhet. 17 procent såg minskade kostnader som huvudalternativ och i en konjunturnedgång är svenskarna rekordsnabba med att dra ner på kostnaderna. Så nu sitter vi här med minimala kostnader, men inga idéer om hur intäkterna ska öka!

Teori + småföretag = tillväxt

Teori + småföretag = tillväxt

Från DI dabatt 3 feb. Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskapsforum
Madelene Sandström KK-stiftelsen

I dag och i morgon samlas beslutsfattare, forskare och entreprenörer i örebro för e årliga småföretagsdagarna. Samarbetet mellan små och medelstora företag och högskolorna runt om i landet är en av Sveriges främsta tillväxtreserver.
Grundforskning är viktigt, men för att få genomslag i ökad sysselsättning, högre löner, fler och växande företag måste också forskning tillämpas i näringslivet och bidr till fler innovationer.Det är när kunskap kan flöda fritt mellan högskola och näringsliv, när alla arbetar tillsammans, som forskningen skapar jobb och tillväxt. När teori möter praktik kan Sverige få bäst utväxling på dessa outforskade samarbetsmöjligheter som utgör tillväxtreserven.

tisdag 2 februari 2010

ROBIN SHARMA

Robin Sharma, ledarskaps och livsstilscoach
håller en peppande föreläsning

måndag 1 februari 2010

BÄTTRE SNURR PÅ HJULEN!

Starkare inköpschefsindex än väntat
Uppdaterad 2010-02-01 08:49


Inköpschefernas index steg till 61,7 i januari från 58,2 månaden före. Motsvarande månad förra året var inköpschefsindex 33,8.

Därför nobbas kvinnorna i bolagsstyrelser

Därför nobbas kvinnorna
Bolagsstyrelser. Alla är överens om att blandade styrelser är bättre än mansdominerade. Ändå händer väldigt lite.

Publicerad 28 oktober 2009 Text: Emma Härdmark Foto: Lars Pehrson/scanpix
Först när förra regeringen, för ett par år sedan, mullrade om kvotering rörde bolagskolosserna motvilligt på sig, öppnade dörren för en och annan kvinna. Men så snart hotet upphört, planade aktiviteten snabbt ut. Kolossen lade sig tillrätta igen. Efter bolagsstämmorna i våras stod det klart att det under förra året endast tillkom två kvinnor i börsbolagens styrelser.

Populäraste arbetsgivarna hos svenska studenter

Topp 50

Här kan du se hela listan över de företag som lyckats knipa en plats inom topp 50 på karriärbarrometern. Karriärbarrometern är en attitydundersökning bland unga yrkesverksamma akademiker.
Gemensamt för företagen i topp är att de erbjuder personlig utveckling, påverkansmöjlighet och långsiktiga relationer samt att jobben kräver personligt engagemang.

Är du snäll på jobbet?

Snäll
adj. hjälpsam, välgörande, tjänstvillig, godhjärtad, vänlig, ärlig, välmenande^.

Vassa arbågar, streberattityd, slicka uppåt och sparka neråt, är inget som rekomenderas av destination framtiden. De tror nämligen på att ökad ödmjukhet skapar mindre motsättningar och bättre resultat, eftersom personer som hjälper varandra är mer benägna till lösningar. Det är inte alltid lätt att vara snäll när vardagens stress och krav tränger sig på. Krydda det med en smula prestationsångest och du kan drabbas av tunnelseende och jag-fokus. Det är då det är dags att stanna upp, släppa revistänkandet och bli lite snällare. Destination framtiden.

torsdag 21 januari 2010

Karpmans dramatriangel

Genom att trycka på rubriken kan du få mer information

I ledarskapet behöver man behärska 3 delar, leda sig själv, leda andra och leda verksamhet.
Här tittar vi lite mer på att leda sig själv, där Karpmans drama triangel är bra att känna till, för att undvika att hamna i densamma.

Ofta hör jag ledare och medarbetare, likväl som vänner och kollegor hamna i Karpmans dramatriangel.
Jag hamnar själv ibland i denna destruktiva dans och jag har min favoritroll!

Alla tre rollerna är en förvriden positiv kraft som vi alla har inom oss.
Hjälparen: innehar en kvalité av meditation och problemlösning
Tyrannen: handlar om kraft och bestämdhet
Offret: Sårbarheten

Genom att vara observanta på vårt egen beteende och vilken roll vi gärna tar, kan vi var och en ta ansvar för vårt eget beteende och undvika att hamna i den negativa dansen. Ofta hamnar vi i rollen genom att en känsla från vår barndom väcks en känsla av otillfredsställda eller hotade behov

Utgången ur triangeln finns i Tyrannens position och att hitta kontakt med livsenergin (känslor och behov). Att ha modet att stå i sin egen vilja!

Rollerna växlar hela tiden och det är förts när energierna börjar röra på sig som det går att komma ur. Om man lever i en relation där den andra partnern lever i triangeln så är det viktigt att inte kroka fast utan försöka att genom Självempati kunna stå kvar i sin kraft. Att Lyssna empatiskt på den andra är det enda som kan bidra.

tisdag 19 januari 2010

Vilka styrkor bidrar du med som ledare och i gruppen

Meredith Belbins teamroller; läs mer tidningen i Chef, länkad till rubiken.

Första gången jag kom i kontakt med Belbins "Management teams" fick jag en aha-upplevelse.
Många händelser i mitt liv blev plötsligt självklara. Det gäller både som anställd och som konsult. Jag förstod plötsligt varför jag inte trivts i vissa roller och med vissa arbetsuppgifter och varför jag fungerat så bra i andra. Dr Belbins forskning har fortfarande inte blivit så uppmärksammad i Sverige, tycker jag det är värt att uppmärksamma den. Genom att införa hans tänkande med att vi har olika styrkor att bidra med kan teamets totala resultat bli bättre, samtidigt som individen känner tillfredställelse med att denne får bidra med sina styrkor.
Läs mer i tidningen chef

fredag 15 januari 2010

Clay Shirky om sociala medier på TED Talks

Här är ett väldigt intressant föredrag av den amerikanske författaren Clay Shirky om utvecklingen av internet och sociala medier.

Gun och Jenny på bild


På kurs i Stockholm

Vi är på kommunikationsskolan Berghs i Stockholm och lägger grunderna för vår kommunikation, både internt och externt. Nu testar vi vår nya blogg. Välkommen hit.